Rett ved Paris ligger et av verdens beste klatrefelt – perfekt egnet for barn … og foreldre som vil ha seg litt påsketrim.

– Spott meg nå mamma!
Ella (6) er to meter over bakken, uten tau, på en stein i Frankrike. Mamma Ann Magrit står med hendene i været og er klar til å ta i mot. Under seg har de myke matter som også kan ta av for fallet.

De befinner seg fem mil syd-øst for Paris, ved byen Fontainebleau. Der ligger barokk-kongenes ferieslott, blant skog og sanddyner – og tusenvis av steiner av alle former og størrelser. Svært mange av dem er to-fem meter høye og dermed ypperlig egnet til kravling og klyving. Det oppdaget pariserne på slutten av 1800-tallet, og fiffen dro på helgetur for å utfordre høydeskrekken i det ellers paddeflate landskapet.

Nå har skogen blitt verdens meste kjente klatrested for folk uten tau – eller buldring som man også kaller det. Ordet er sannsynligvis utledet av det engelske ordet boulder – stor stein, og aktiviteten man gjør på en boulder; bouldering … som har blitt til norsk: buldring.

Den perfekte flate sanden gjør det ypperlig å klatre opp lette eller vanskelige steiner. Om man faller er farene små, og med buldrematter under; crashpads som det heter på godt norsk, går det som regel alltid bra. Skadefaren er primært vrikking av en fot, noe som uansett er en skjelden hendelse.

Skogen byr på nesten 10 000 ulike «problemer», eller «nøtter» som det kaltes før i Norge. Buldring ble nemlig også bedrevet i Norge i gamle dager, og den gamle filosofen Arne Næss var en ivrig nøtteklatrer, da primært som trening til klatring i fjellet.

Dagens klatring i Fontainebleau har utviklet seg til å bli et ypperlig gjøremål for familier med barn. Far og mor kan klatre, mens puddingen er liten. Når barnet er stort nok til å klatre litt selv, typisk når det er fire-fem, er det også perfekt for dem.

Ann Magrit er på tur med en hel gjeng og mange barn. De har leid seg hus gjennom nettsiden Gites de France, der en hus spredt ut over hele området fra Nemour til Fontainebleau kan leies for en rimelig penge. En ukes leie av et lite hus beløper seg gjerne til en drøy tusenlapp, og et stort opp mot 2000.

– Kom igjen Ella, du klarer det!
Besteveninnen Hedvig Cornelia (6) står ved siden av og heier. De går i samme barnehage og klatrer inne på Vulkan klatresenter i Oslo en gang i uka.

Ella kommer til topps på steinen, og Hedvig Cornelia kommer etter.

– Vi er dronningene på toppen! Du er dronningen og jeg er prinsessen!
Begge er strålende fornøyde og rir på toppen av steinen. Så kravler de en meter ned før de gjør tometershoppet ned på matta. Begge barna har, som andre barn, en helt naturlig tilnærming til klatring og lærer utrolig raskt.

– Vil dere tilbake hit?
– Ja, roper de i kor.

Ann Magritt er også klar på det.

– Dette er den perfekte påsken, og vi kommer til å bestille hus til neste år og.

Reisen ned er enkel. Norwegian flyr til nærmeste flyplass, Orly, en time med bil unna, og bestiller man i god tid får man reisen rimelig. Mor og datter betalte 3000 kroner totalt for reisen, som ble kjøpt i fjor høst.

IMG_7511_cropjust_lowrez IMG_7521_cropjust_lowrez IMG_7527_crop_lowrez IMG_7539_crop_lowrez IMG_7578_crop_lowrez IMG_7623_just_crop_lowrez IMG_7638_crop_lowrez