mat2

Det finnes mange snakkiser om hva som er sunt og usunt. Kaffe? Mettet fett? Lavkarbo? Her en liste som muligens kan belyse nye sider av kostholdssaken.

1) En kalori er en kalori.
Visste du hvordan man kommer fram til hvor mange kalorier det er i mat? Jo, man tørker den og brenner den. Ut i fra varmeavgivelsen kan man si hvor mye energi det er i maten. En kalori defineres videre som den energimengden som skal til for å varme opp et gram vann én grad.
Dermed skal det ikke så mye fantasi til for å stille spørsmålstegn ved om kroppen brenner maten likedan som annen type forbrenning.
Proteiner forbrennes jo også helt annerledes enn for eksempel karbohydrater, og selv innenfor de ulike klassene med karbohydrater er forbrenningen ulik. Glukose opptas for eksempel mye raskere enn fruktose.
Mhp fett, så øker fettsyrer med kortere fettkjeder forbrenningen, mens lengre kjedede fettsyrer i mindre grad gjør det.

2) Mye protein i kosten er ikke bra for nyrene.
Det hevdes at mye protein i kosten belaster nyrene mye og i tillegg kan medføre benskjørhet. Bakgrunnen er at proteinrik mat ofte er forsurende for kroppen, og at den kompenserer med å trekke basisk kalsium fra skjelettet. Dette kan nok være tilfellet, men om kostholdet balanseres, slik at man også får i seg nok basisk mat, skulle vel det være løst. Studier tyder også på at teorien ikke nødvendigvis er riktig. Ler mer om det her og her.

3) Sunn diett = lite fett
De som opplevde 80-tallet og tidlig 90-tall vil huske en tilnærmet komplett angst for fett. Alt som var fettfritt var sunt, og margarin og umettede planteoljer ble antatt å være det eneste riktige å spise – om man skulle spise fett i det hele tatt. Nå vet vi mer, og flere studier tyder på at fett i slankeprosessen er både bra og sunt.

4) Salt gjør livet surt
Enda en ting vi har fått fortalt i årevis: Ikke salt maten … jo mindre jo bedre. På mange måter er det riktig, gitt at du kjører i deg presessert mat. Den maten er ofte tilsatt mer enn nok salt, slik at myten faktisk er sann; spis mindre salt. Men om du er flink og lager mat av naturlige råvarer, trenger du ikke være redd for å salte maten i passelige mengder. Mange mener havsalt er tingen, da det også inneholder andre mineraler. Havsalt er jo fordampet sjøvann. Bordsalt er gjerne fra saltgruver, er raffinert og tilsatt antiklumpestoffer. Du kan jo velge selv hva du tror er best.

5) Mettet fett: Den store synderen
Vi har alltid blitt fortalt at mettet fett fører til hjerte og karsykdommer, men nyere forskning stiller denne kunnskapen i et dårlig lys. Man ser angivelig ingen sammenheng mellom hjerte og karsykdommer og mettet fett. Kokosnøttolje er jo et eksempel en sunn type mettet fett, som vi skriver om i denne saken. Men som din bestemor sikkert sa; alt med måte, så også med fett.

6) Drikk mindre kaffe
Kaffe er ikke sunt – det er en opplest og vedtatt sannhet på de fleste steder. Samtalene rundt kaffemaskinen er gjerne at man drikker for mye. Men nyere studier viser at kaffe har meget sunne kvaliteter. En ting er at denne bønnen inneholder en mengde antioksidanter – og er blant det vi har i oss som inneholder mest. En annen ting er at kaffe har vist seg å beskytte mot alzheimer – og det er indikasjoner på at kaffen kan beskytte mot magekreft, skrumplever og diabetes.

7) Egg medfører økt kolesterol
Like mye som fett fikk kjeft på 80- og 90-tattet, fikk egg pepper for sitt høye kolesterolinnhold. Hadde man høyt kolesterol, var man i faresonen for hjerte og karsykdommer, og egget måtte ut av kostholdet. Nå vet vitenskapen bedre; det finnes nemlig mange typer kolesterol, og egg øker det gode kolesterolet. Det meste tyder på at man kan spise egg med god samvittighet. Les studien her.

8) Lavkarbodiett er farlig
Lavkarbodietten har fått kjeft i mediene i flere år. Man har jo sett på kalori for kalori, og både leger og forståsegpåere har underkjent lavkarbodietten. En ting er funksjon, en annen ting er at den også anklages for å være farlig. Og det er gjerne på bakgrunn av at mange ser for seg fråtsing i bacon og mye annet, som gjerne ikke ansees for å være den beste mat. Om man derimot tenker klart, kutter ned hvitt brød, sukker, pasta og annen prosessert mat, og går mer over på fisk, kjøtt og grønnsaker, får man et kosthold som vil gjøre deg både sunn og frisk.
Nesten hver eneste studie de senere årene viser at lavkorbodiett rett og slett bidrar til en sunn kropp. Mange studier viser også at lavkarbodiett gir økt vekttap framfor andre diettyper.

Se her for inspirasjon til denne saken, og for en fyldig referanseliste.