DSC_0074_crop_just

Kunst er verdifullt og en investering mange gjør, rik eller ei. Verdien står gjerne sterkt uansett finanskriser og verdensproblemer. Fordi kunst ikke har en konstant verdi, men beveger set utifra etterspørsel etter kunstner og markedet generelt, er det verdier som, om man har investert riktig, øker i verdi over tid. Auksjonshus som Sothebys og Christies er store aktører i den forbindelse og omsetter kunst for enorme summer i året.  I november 2013 ble det hittil dyreste kunstsalget på auksjon hos Christies i New York City gjort: Francis Bacons Three Studies of Lucian Freud, en triptyk fra 1969, ble solgt for 142,4 millioner dollar og slo dermed salget av Edvard Munchs Skrik, som gikk for 119,9 millioner dollar hos Sothebys i mai 2012, og hadde den tidligere rekorden.

I Norge er det noen gallerier som skiller seg ut. Øverst på listen står Galleri K som i 2012 omsatte for 58,4 millioner norske kroner.

Vil du investere? Gjør deg kjent med hvem som er gode stabile kunstnere å investere i, og gå ut i fra hvilke summer du har til rådighet. Snakk med kunstkjennere og gallerister for å få større forståelse av markedet og for all del kjøp noe du liker selv. Å kjøpe kunst kun for å investere er lite givende. Da kan du like gjerne kjøpe aksjer. Kunst er vakre og utfordrende objekter og bør røre noe i deg. Å ha et verk på veggen som gir deg noe hver gang du ser på det kan ikke måles i penger. En bonus er selvfølgelig at det kan øke i verdi over tid – om du har investert riktig.

Galleri K. Bjørn Farmanns gate 6. Eiere: Kristin Frija. Driftsinntekter 2012: 58,4 millioner.

Standard. Waldemar Thranes gate 86 C. Eier: Eivind Furnesvik. Driftsinntekter 2012: 14,7 millioner.

Gerhardsen Gerner. Fru Kroghs brygge 4, Tjuvholmen. Eiere: Atle Gerhardsen og Marina og Nicolai Gerner-Mathisen. Driftsinntekter 2012: 1 million kroner.

Galleri Riis. Filipstadveien 5. Innehavere: Espen Ryvarden og Kristin Elisabeth Bråten. Driftsinntekter 2012: Cirka 6 millioner.

Galleri Brandstrup. Tjuvholmen allé 5. Eiere: Kim Brandstrup og Marit Gillespie. Driftsinntekter 2012: 6,9 millioner.

OSL Contemporary. Haxthausens gate 3, Eiere: Emilie Magnus og Belinda Kielland. Driftsinntekter 2012: 3 millioner.

Tallene er hentet fra det galleriene selv har oppgitt til Brønnøysundregisteret.

Les mer om saken på Aftenposten.no og se video fra Christies her.

Bilde øverst i saken: R. B. KItaj; Jewish Rider