Vincent_Willem_van_Gogh_002

Dr. Ronald Hoffman er en aktiv kliniker, forfatter, radiovert og foreleser. På sine nettsider forteller han om angst og behandling – som kanskje vil overraske noen:

«Angst rammer 40 millioner mennesker i USA , og 43% av nordamerikanere tar regelmessig medisiner for å bedre på humøret. Paxil og Zoloft (to populære antidepressive medisiner) var blant de ti mest solgte reseptbelagte legemidler i USA, og utgjorde nesten 5 milliarder dollar i omsetning i 2002.

Andre medisiner ofte brukt er benzodiazepiner som Valium, Ativan og Xanax – som nedsetter ens ytelse og er svært vanedannende. For ikke å nevne de titalls millioner av amerikanere som «takler» med sin kronisk angst ved å drikke myr alkohol eller tar ulovlige reseptbelagte smertestillende.

HK var en mann i 40-årene som kom til meg for å søke hjelp for sine panikkanfall. Med jevne mellomrom, i ren Tony Soprano-stil, ble han overtynget med frykt, med forskjellige fysiske symptomer: Kvalme, stikkende hodepine, svimmelhet, nerver og svettetokter.

Etter flere resultatløse turer til akuttmottaket, der han ble fortalt at han var «helt fint» og ble sendt hjem med en resept for Xanax, kom han til å se meg.

Etter å ha hørt hans historie, mente jeg at jeg kunne være i stand til å hjelpe ham, men at noen gjenstridige tilfeller av panikklidelse virkelig krever medikamenter, i hvert fall på kort sikt. Men han var fast bestemt på å unngå medisinbruk, og vi ble enige om å kjøre noen tester og komme med noen forslag.

Først foreskrevet jeg magnesiumpiller. Stress tapper kroppen for magnesium, og mange pasienter med lavt magnesiumnivå reagerer veldig på stress. Og ganske riktig, hans magnesiumnivå, viste seg senere å være svært lavt.

For det andre satte jeg HK på Omega 3 fiskeoljepiller. HKs kosthold var elendig, og besto av junk food stekt i dårlig kvalitet oljer, og han spiste knapt fisk eller nøtter. Omega 3 fiskeolje spiller en rolle i det psykiatriske ved å fremme optimal hjernefunksjon hos mange pasienter med angst, depresjon, og til og med schizofreni.

I tillegg, etter at en glukosetoleransetest viste alvorlig hypoglykemi, satte jeg HK på en hypoglykemidiett, med hyppige små måltider med mye høykvalitets-protein og sunt fett.»

«Til slutt mente jeg HK skulle begynne å ta L-Theanine, som har vist seg være både avslappende og fokuserende, uten de ytelsessvekkende egenskapene til konvensjonelle medikamenter.

Jeg understøttet også HKs beslutning om å gå til en kognitiv atferdsterapeut, en type behandler jeg finner spesielt godt egnet til å ta opp angst og fobier.

Jeg forventet ikke mirakler da jeg så HK tre uker senere. Jeg hadde oppfordret ham til å ikke ha for store forventninger og at bedringsprosessen kunne være treg, med sporadiske «fartsdumper». Men da HK kom tilbake til virke meg, var han ekstatisk.

Hodepinen var nesten borte, og best av alt, ikke et eneste panikkanfall! I en rekke oppfølgingsbesøk har HK vist jevn bedring og han følger programmet for kosthold og kosttilskudd tett. Han er takknemlig for at jeg gav ham en sjanse til å prøve et naturlig alternativ til reseptbelagte legemidler.

Tilfeller som HK minner meg hvordan bra naturmedisin kan virke. Hvis bare flere amerikanere var klar over dette, og hadde disiplin til å endre sine dårlige vaner, kunne vi unngå tragedien der millioner blir unødvendig fanget og avhengige av medisiner.»

Her kan du lese en stor studie om omega 3’s virkning på depresjon.